u Mnichova Hradiště

Nezisková organizace Post Bellum od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století.
Paměť národa je sbírka vzpomínek konkrétních pamětníků, fotografií, deníků a dalších archiválií, které jsou nedílnou součástí československé moderní historie. V dnešních dnech čítá databáze skoro šest a půl tisíce zpracovaných pamětnických medailonů a jako internetový archiv je přístupná široké veřejnosti na adrese www.pametnaroda.cz.Obsahuje především vzpomínky veteránů z druhé světové války, přeživších holocaustu, odbojářů, vyprávění politických vězňů, představitelů disentu, příběhy novodobých vojenských veteránů, či představitelů národnostních menšin. Nejstarší generace pamětníků válečných a poválečných událostí však již téměř zmizela a žijí mezi námi poslední z nich.
Pomozte zaznamenat jejich příběhy pro budoucí generace. S odeznívající pandemií jsme si ještě více uvědomili, nakolik jsou jejich životy a tedy i svědectví, která vyprávějí, ohroženy. Zeptejte se prosím svých klientů, rodiny a známých, zda by nebyli ochotní vyprávět vzpomínky dokumentaristovi Paměti národa, který může přijít za nimi domů. Organizace disponuje rovněž sítí natáčecích studií. Do nejbližšího z nich lze dopravit pamětníka, který k tomu svolí.
Studia máme na těchto místech: Praha, Plzeň, České Budějovice, Pardubice, Zlín, Olomouc, Ostrava, Brno a Liberec. Dokumentaristé však mohou dojet kamkoliv, přímo za pamětníkem a zaznamenat jeho vyprávění na diktafon.
Pokud máte námět na pamětníka, jehož svědectví by dle Vašeho názoru stáli za záznam, kontaktujte nás nejlépe prostřednictvím krátkého dotazníku, na jehož základě budeme mít všechny potřebné informace, https://forms.gle/YJVHoVxcd5JxS25E6, abychom mohli natáčení co nejdříve zařadit na seznam a realizovat.
www.postbellum.cz
www.pametnaroda.cz
https://pomoc.pametnaroda.cz/